İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE EMEKÇİLERİ,İZSU EMEKÇİLERİ VE ESHOT EMEKÇİLERİ OTOPARK HAKKINI İSTİYOR......
10 Ocak 2022
Okunma sayısı : 727
İZMİR BÜYÜKŞEHİR EMEKÇİLERİ,İZSU EMEKÇİLERİ VE ESHOT EMEKÇİLERİ OTOPARK HAKKINI İSİTİYOR.........
BASINA VE KAMUOYUNA
YETKİ VAR.YETKİLİ SENDİKA YOK.OTOPARK VAR EMEKÇİYE YOK
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin üstünden 12 ay geçmesine rağmen uygulanmayan maddeler olduğunu belirterek yetkili sendikanın bu konuda neden sessizliğe bürünmüştür."Yetki var sendika yok, sözleşme var icraat yok"Otopark Var Emekçiye Yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika Tüm Bel Sen arasında imzalanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sn. Tunç SOYER’in emekçiden yana tavır alarak koşullarını iyileştirdiği Toplu İş Sözleşmesi’nin bazı maddelerinin uygulanmadığını ve uygulanmayan bu maddeler karşısında emekçilerin yetkili sendika tarafından bilgilendirilmediğini görmekteyiz.
KADRO VAR LİYAKATLI ATAMA YOK Toplu İş Sözleşmesi 23-Diğer Haklar ve ücretli izinler d) Maddesi İşveren 2021 yılının sonuna kadar tüm birimlerde ihtiyaç duyulan boş kadroları belirleyip 2022 yılında görevde yükselme unvan değişikliği sınavı açar. Yine diger haklardan n) maddesinde Grand plaza bağlı ( izmir marina,yasemin kafe ve asansör) işletmelerde belirlediği oranda indirim sağlanması. Diğer haklar p) maddesinde belediyeye ait itfaiye ve ambulans araçlarının kasko giderleri 2021 yılı merkezi bütçe kanununun 25/2-d maddesi uyarınca belediye bütçesinin ilgili tertiplerinden karşılanır denilmektedir.2021 yılının sonlarına gelmemize rağmen bu konularda 3 yıldır herhangi bir adım atılmamıştır.Atılmadığı gibi bunlarla ilgili tek bir eylem ve basın Açıklaması Neden Yapılmamaktadır.
YETKİLİ SENDİKA YEMEKTE ADALETİ NE ZAMAN SAĞLAYACAK?
“Toplu İş Sözleşmesi Madde 26- Yemek Yardımı: İşveren 6360 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile Büyükşehir Belediyesi sorumluluk sahasının il mülki sınırı olacak şekilde genişletilmesi ile geniş bir alana yayılmakta olan çalışanların tamamının eşit şekilde yararlanmasını sağlamak için hali hazırda yemek hizmetine başlanmamış işyerlerinde yemekhane açar ya da yemek hizmetinden faydalanamayan personeli için bulundukları yerin resmi kurumların yemekhanelerinden yararlandırılmaları için gerekli düzenlemeyi yapar” yazmaktadır. Ancak bugün itibariyle halen tüm emekçilere yemek ulaşmamakta ve yetkili sendika bu konuda bir girişimde bulunmamaktadır. 4 Nisan 2016 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde başlattığımız 100 günlük şanlı yemek çadırı eylemimizi, 15 Temmuz 2016 tarihinde yapmış olduğumuz 1 günlük iş bırakma eylemimizi ve yeni yemekhaneler açılması için yaptığımız eylemleri ve başvuruları küçümseyerek dalga geçenler 3 YILDIR yetkili sendika olmalarına rağmen yemek yiyemeyen emekçiler hakkında sözleşmenin bu maddesinin hayata geçirilmesini sağlayamamıştır. Yemekhane sayılarının artması, yemekhane açılamayan bölgeler için ise özel çalışma yapılması gerekmektedir.
MOBBİNGLE MÜCADELE LAFTA MI KALACAK?“Toplu İş Sözleşmesi Madde 9- İşverenin Hak ve Yükümlülükleri i) 2011/2 sayılı Başbakanlık genelgesinde “iş yerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacaktır.” denilmektedir. Buna istinaden işveren sözleşme tarihinden itibaren 3 ay içerisinde; İBB, İZSU ve ESHOT Genel Müdürlüklerinde ayrı ayrı (İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı, Kurum Avukatı, Kurum Psikoloğu ile yetkili sendika temsilcisi ve sendika avukatından teşekkül edecek 5 kişilik) iş yerlerinde Mobbingle Mücadele Kurulları kurar. Bu kurul çalışma yönergesi hazırlayarak onaya sunar. Bu kurul çalışanların mobbinge dair şikayetlerini inceleyerek şikayete konu birim amirliğine iletir.” yazmaktadır. Söz konusu Mobbing Mücadele Kurullarının kurulup kurulmadığına dair emekçilere yeterli bilgi verilmemiştir. Mobbing Mücadele Kurulları kuruldu ise bu kurullar kimlerden oluşmaktadır ve bu kurullara emekçilerin nasıl ulaşacağı konusunda bilgi verilmesi gerekmektedir. Maddede geçen bu kurullar kurulmadı ise bu kurulların ne zaman kurulacağı ve çalışma yöntemleri hakkında emekçiler bilgilendirilmeli ve bu kurulların bir an önce kurulması sağlanmalıdır.
BİSİM VE ARABALI VAPURLAR YALAN MI OLDU?“Toplu İş Sözleşmesi Madde 21- Ulaşım c) İşveren; çevreci sendika, çevreci belediye anlayışıyla personele verilen ulaşım kartının BİSİM bisiklet sisteminde ve arabalı vapurlarda kullanılmasını sağlar.” yazmaktadır. Ancak Sendikamızın bir ilki başararak 4 sendikayı bir araya getirip emekçiye kazandırdığı ulaşım kartlarını BİSİM ve arabalı vapurda kullanmak isteyen emekçiler ne yazık ki bu iki ulaşım aracını da bu madde hayata geçmediğinden dolayı kullanamamaktadırlar. Bu maddenin hayata geçmesi için gerekli çalışmaların ivedi bir şekilde başlatılması gerekmektedir.
CHECK-UP’IN ADI VAR KENDİSİ YOK“Toplu İş Sözleşmesi Madde 24- İş Sağlığı ve Güvenliği b) Belediyemiz Eşrefpaşa Hastanesi’nde yılda bir kez tüm memurlara zorunlu tam teşekküllü check-up yapılması ile check-up bulgularının olumsuz çıkması halinde daha ileri tetkiklerin yapılması işverence sağlanır” yazmaktadır. Ancak 1Ocak tarihi itibariyle geçerli olan toplu iş sözleşmesinin bu maddesi eşit bir şekilde uygulanmamıştır. Tüm memurlara uygulanması hakkında net bilgi verilmemektedir. İvedi bir şekilde tüm memurların toplu sözleşmenin ilgili maddesine göre check-up’larının planlanması sağlanmalı ve tüm emekçilere duyurulmalıdır.Bir diğer taraftan 18/10/2021Tarih ve 2021/69 sayılı Otopark talep yazımızda belirttiğimiz üzere; İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir’in en yoğun ilçelerinden biri olan Konak İlçesinde konum itibarı ile kısıtlı imkanlara sahip olunmasına rağmen Konak İskelesi önü otoparkı, mesaiye şahsi araçları ile gelen emekçilerinin kullanımına tahsis etmiş, belediye emekçileri de Büyükşehir belediyesi tarafından sunulan otopark imkanından 6,9 Mw büyüklüğündeki 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depreme kadar faydalanmaya devam etmiştir.
Malumunuz 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin akabinde, Büyükşehir belediyesinin hizmet vermekte olduğu ve Konak’ta bulunan hizmet binasının ağır hasar görmesi neticesinde Basmane’de bulunan Kültürpark Hol-1, Hol-2 ve Hol-3’ te hizmet vermeye başlamıştır.Kültürparktaki otopark alanlarının Konak İskele önündeki otopark alanlarından daha fazla olduğu aşikardır. Kültürpark içerisinde otopark alanlarının daha fazla olmasına rağmen ve hatta bir süreliğine otoparkların Büyükşehir belediyesi emekçileri tarafından kullanılıyor olması sonrasında neden yasaklama gereği duyulmuştur.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görevli personelin hem pandemi koşullarından, hem de çocuklarını kreşe ve okula bırakıp mesaiye yetişmeleri açısından araçları ile işe gelmelerinden dolayı, Kültürpark içerisinde ve diğer hizmet birimlerimizin bulunduğu alanlarda otopark alanları ile İzmir Büyükşehir belediyesine ait otoparkların bir bölümünün , personele ücretsiz veya ulaşım kartları üzerinden validatör sistemi kurularak faydalandırılması kaçınılmazdır.Burda Üreten Biz İsek Yönetende Biz olmalıyız diyoruz ve tekrar hep birlikte biz Emekçileri görmezden gelen BÜROKRATLARIMIZI SON BİR KEZ UYARIYORUZ. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın TUNÇ SOYER'İn Sesimize ses olmasını talep ederek İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ,İZSU VE ESHOT EMEKÇİLERİ OLARAK OTOPARK HAKKIMIZI İSTİYORUZ!!!!!!!!
TÜM YEREL-SEN OLARAK SORUYORUZ.
1.Sözleşmede yeralan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı ne zaman
Açılacak ve liyakata dayalı atama ne zaman yapılacak?
2.Yemek tüm memurlara ne zaman ulaşacak?
3.Ulaşım kartları BİSİM ve arabalı vapurda ne zaman geçmeye başlayacak?
4.Tüm memurların check-upları ne zaman yapılacak?
5.Mobbingle mücadeleye ne zaman başlanacak?
6. Tahsildar olarak görev yapan emekçilerin sorunları ne zaman çözülecek?
7.Kreşler konusunda ne zaman olumlu adım atılacak?
8. Zabıta emekçilerinin vardiyalı çalışmasından kaynaklı yemek sorunları ne
zaman çözülecek?
9.Sözleşmenin tüm maddeleri ne zaman yürürlüğe girecek?
10.Yetkili sendika yaptığı Toplu İş Sözleşmesi Maddelerinin arkasında Ne zaman duracak?
11,Yetkili Sendikanın Ses Çıkarmaması Yoksa Aldığınız makamlardan mı Kaynaklanmaktadır.Daha Alacağınız makamlar Varmıdır?
12.OTOPARK TALEBİMİZ NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Tunç SOYER’in seçimi kazanmasının ardından yetkiyi alan sendika hangi mücadele ile bu sözleşmeyi imzalamıştır? Sn. Tunç SOYER’in teklifi üzerine kabul edilen ve uygulanmayan sözleşme maddelerinden hangisi için mücadele vermiştir? Mücadele etmedikleri için mi uygulanmayan sözleşme maddeleri için herhangi bir adım atmamaktadırlar? SÖZ–YETKİ EMEKÇİNİN İSE EMEKÇİLER NE ZAMAN SÖZLEŞMEDE BULUNAN HAKLARINI ALACAK Biz Tüm Yerel-Sen olarak her yerde ve her koşulda emekçinin yanında olduk ve bundan sonraki süreçte de yanlarında olmaya devam edeceğiz. Emekçiden yanayım diyerek seçimi kazanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tunç Soyer’in emekçiden yana hangi sendika olursa olsun iyi bir toplu iş sözleşmesi imzalayacağı zaten herkesin bildiği bir durumdu. Peki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tunç SOYER’in emekçiden yana tavır alarak koşullarını iyileştirdiği Toplu İş Sözleşmesi ile sorunlar bitti mi? Sözleşme maddelerinin uygulanarak emekçilerin sorunlarının çözümü konusunda yetkili sendika ne yapmaktadır? Neden emekçilere bilgi verilmemektedir? Bizler her zaman bu konuların takipçisi olacağız ve emekçilerin sorunlarının çözümleri için gerekli mücadeleyi vermekten kaçınmayacağız.Tüm haklarımızı mücadele ile kazanmış, alanda mücadelesini zaferle taçlandırmış Tüm Yerel-Sen olarak bundan sonraki süreçlerde emekçilerin haklarının Belediye Başkanı tarafından verilmesini beklemeden alanlarda mücadelemizi sürdüreceğiz. Dün kazandığımız haklarımız gibi yarın da kazanmak için tüm emekçileri Tüm Yerel-Sen çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz.
Yaşasın Emek, Vatan, Cumhuriyet Mücadelemiz.
Yaşasın Tüm Yerel-Sen
Yaşasın Birleşik Kamu-İş