DİLEKÇE EYLEMİ VE BASIN AÇIKLAMASI
10 Ocak 2024
Okunma sayısı : 494
Kadroya atanan personellerin intibak işlemlerinin aradan geçen süreye rağmen tamamlanmamış olması personeller açısından ciddi bir hak kaybına neden olmaktadır.
İntibak işlemi, çalışanların mevcut görevdeki pozisyonlarına göre daha yüksek bir maaş seviyesine geçmelerini sağlayan bir süreç olup, zamanında tamamlanmaması personelleri hak ettikleri maaş artışından mahrum bırakmaktadır.
Memuriyette, kadro derecesi ve kademe ilerlemesi sistemi çalışanların maaşlarını belirleyen ve kariyer gelişimini yansıtan bir faktördür. Kadro derece ve kademesi bir memurun aldığı maaşın düzeyini ve artışını belirlerken aynı zamanda iş yükü, sorumluluk, deneyim, eğitim ve yetenek gibi faktörlerin de dikkate alınmasını sağlar. Aynı zamanda memurun unvanını, pozisyonunu ve statüsünü de yansıttığından genel memur performansını ve motivasyonunu etkileyen bir unsur olarak önemlidir. Dolayısıyla kariyer gelişimi ve yükselme potansiyelini de belirler.
Yüksek derece kademesine sahip olmak, kariyer gelişimi ve daha yüksek pozisyonlara terfi etmek için bir adım olarak kabul edilir. Derecesi yüksek olan memurlar, daha büyük sorumluluklar ve daha önemli projeler üzerinde çalışma fırsatı elde ederler.
Ayrıca, düzenli şekilde ilerleyen derece ve kademe ilerlemesi memurun maaş artışı, ek ödenekler ve ikramiyeler gibi ek mali avantajları da elde etmesini sağlar.
İntibak işlemlerinin gecikmesi, kurumsal bürokrasinin ağır işleyişi, personel eksikliği, idari hatalar veya teknik sorunlar nedeniyle ortaya çıkmış olsa bile sebep ne olursa olsun, bu gecikme çalışanlar için büyük mağduriyet yaratmaktadır.
Daha düşük maaşla çalışmak zorunda olmaları bir yana bir yandan da enflasyonun etkisiyle, fiyatlar artmaya devam etmekte ve yaşanan hak kaybı daha da büyümektedir. Bu durum, çalışanlar ve aileleri için maddi sıkıntılara, borçlanma ihtiyacının artmasına ve ekonomik zorlukların yaşanmasına neden olmaktadır.
Ayrıca intibak işlemlerinin gecikmesi, çalışanların motivasyonunu ve aidiyet duygusunu olumsuz etkilemektedir.
Konu ile ilgili İZSU Genel Müdürlüğüne 08.06.2023 ve 20.11.2023 tarihlerinde yazmış olduğumuz yazılarda sürecin hızlandırılması ve mağduriyetlerin giderilmesi talep edilmiş fakat bugüne kadar intibak işlemlerinin tamamlanması yönünde herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir.
İZSU Genel Müdürlüğünün yazılarımıza verdiği cevapta 13.03.2023_08.11.2023 tarihlerinde hizmet birleştirmeler ile ilgili olarak personellerin hizmet sürelerine ait bilgilerin gönderilmesinin istendiği belirtilerek, SGK ile gerekli yazışmaların yapıldığını; intibak işlemlerinin tamamlanabilmesi için SGK dan gelecek bilgilerin beklenildiği iletilmiştir.
Sonuç olarak, hak kayıplarının önüne geçmek için, intibak işlemlerinin hızlı ve düzenli bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. İdari birimlerin, süreci önceliklendirmesi, gerekli kaynakları sağlaması ve işleyişini hızlandırması önemlidir. Bu şekilde, çalışanların hak ettikleri maaş artışlarına kavuşmaları ve satın alma güçlerini korumaları mümkün olacaktır.