Anasayfa > Basın-Yayın > Haberler

İZSU SAYIŞTAY SORUŞTURMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

13 Temmuz 2020
Okunma sayısı : 2774
Kamu çalışanları, sendikal haklarını yıllarca direnerek sürdürdükleri mücadele sonucu kazanmıştır. Ancak kamu çalışanlarına tanınan sendika, toplu sözleşme ve grev hakları, başta, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı ve benzeri birçok uluslararası sözleşmelerin oldukça gerisindedir. Oysa, Anayasa’nın 90’ıncı maddesinde, usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan uluslararası anlaşmaların kanun hükmünde olduğu kabul edilmiş ve Anayasa’ya aykırılığı iddia edilemeyecek olan bu anlaşmaların, temel hak ve özgürlüklere ilişkin olarak yasalarla farklı hükümler içermesi halinde, uluslararası anlaşmaların hükümlerinin esas alınması gerektiği belirtilmektedir.
Yerel yönetim emekçileri, uzunca bir süre sürdürdüğü mücadelede sonucunda yerel yönetimlerde sözleşme imzalamışlar ve bu anlamda fiili ve meşru mücadele ile elde edilen zafer, bugün neredeyse tüm yerel yönetimlerde taçlanmıştır.
2012 yılına gelindiğinde iktidar, kazanılan bu hakkı sanki yeni bir hak sunuyormuş gibi tırpanlamış ve yerel yönetimlerde imzalanan toplu sözleşmelere tavan tutar getirmiştir. Bu durum;  ülkemizin taraf olduğu, başta ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmeleri olmak üzere, uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de kamu emekçilerinin sözleşme hakkını tanıyan kararı bulunmaktadır.
İşte bu doğrultuda Tüm Yerel Sen; kamu emekçilerinin özgürce toplu sözleşme yapma hakkını savunur. Grevli bir toplu sözleşme hakkı için mücadele eder. Fiili ve meşru mücadeleden ödün vermeksizin, tarafı olduğu tüm sözleşmeleri, bahsi geçen hukuksal dayanaklar çerçevesinde imzalar.

İZSU’DA SAYIŞTAY SORUŞTURMASI
Yerel yönetim seçimleri sonrasında yetkili olan sendikanın, İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçilerini yeterince bilgilendirmeden sözleşme imzalaması, İZSU emekçilerini ilgilendiren ve dilden dile dolaşan “sözleşme zimmeti” konusunda çalışanlarda haklı bir tedirginliğe neden oldu.
Oysa sendikamız, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Sayın Tunç SOYER’in seçilmesinin ardından yetki tespiti yapılmadan önce ve hâlihazırda yetkili sendika iken; tüm çalışanları bilgilendirmek adına Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda sözleşmeyi bütünüyle ele alan bir toplantı yapmış ve katılamayacakların izlemesi için de sendikanın sosyal medya hesabından ilgili toplantıyı canlı yayınlamıştı.
 
İZSU YETKİLİLERİYLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞTÜK
Bugün gelinen noktada ne yazık ki yetkili sendika, çalışanlara halen bir açıklama yapmış değil. Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube yönetimi olarak İZSU yöneticileriyle konu hakkında  ‘yüz yüze’ görüşmeler gerçekleştirdik.
Görüşmelerimiz neticesinde, Sayıştay’ın, 2019 yılına ilişkin imzalanan toplu iş sözleşmesinde sosyal denge tazminatının ve ikramiyelerin, yasal sınır gerekçe gösterilerek tavan tutarı geçtiği, bu sebeple kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle ilgililerden savunma istediğini öğrendik. İZSU İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı ile yaptığımız görüşmede, çalışanlardan herhangi bir kesinti yapılmaması gerektiğini dile getirdik. Görüşmede daire başkanı tarafımıza, idarenin kesinti yapma iradesinde olmadığını iletmiştir.  
Sayıştay sorgusuna konu olan durum şu anda savunma aşamasındadır. Kesinleşmiş bir zimmet söz konusu değildir. Savunmayı, sözleşmeden yararlanan emekçiler değil, idaredeki ilgililer yapacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nde şu an için sözleşmeye ilişkin benzer bir durum söz konusu değildir.

BİZ DEMİŞTİK DEMEK İSTEMİYORUZ
Gelinen noktada, eleştirimiz yetkili sendikayadır. Emekçilere bu hususları anlatarak, yeterli bilgi paylaşımı yapılarak sözleşme imzalanmış olsaydı, çalışanlar bu kadar tedirgin olmayacaklardı.  Bu anlamda sendika olarak “Biz demiştik demek istemiyoruz” Çünkü çalışanlara bu durum yeterince anlatılmadı. İç hukukta bir düzenleme olmadığı ve tavanın üstündeki sözleşmelerin Sayıştay’ın zimmetine konu olabileceği ve buna karşı birlikte mücadele edilmesi gerçeği gizlendi.
AKP İktidarının bize dayattığı, ülkemizin de tarafı olduğu tüm uluslararası normlara aykırı olan tavan tutarı kabul etmeyerek, fiili mücadele alanı yaratmak adına, emekçilerin yüzünü güldüren sözleşmeye imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Tunç SOYER’in, aynı yaklaşımla emekçilerin yanında duracağına inanıyoruz.
Sayıştay’ın, tavan tutarın üstündeki sözleşmelere dair sorgusu yeni bir durum değildir. Sendikamızın imzaladığı birçok sözleşmede de benzer durum yaşanmaktadır. Bu husus, sendikaların da, belediyelerin de bildikleri bir durumdur. Kazanılan haklardan geriye gidiş asla kabul edilemez. Bu anlamda sendikamız, Anayasa, uluslararası sözleşmeler, AİHM kararı, ve haklar yasalardan önce gelir anlayışıyla fiili, meşru mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.
Sendikamız hukuk bürosu, savunma aşamasında Türkiye’de birçok belediyede olduğu gibi, İZSU’da da her türlü desteği vermeye hazırdır, verecektir.  
Sürecin başladığı günden itibaren konunun takipçisi olan sendikamız, gelişmelerden tüm emekçileri bilgilendirmeye devam edecektir.
Tüm Yerel Sen olarak asıl mücadelemiz; sözde sendikalar ve toplu sözleşme yasasıyla emekçileri sefalete iten AKP iktidarına karşıdır. Anayasa’ya ve yargı kararlarına rağmen, kamu çalışanlarını, uluslararası anlaşmalara uygun toplu sözleşme, sendika ve grev hakkı tanınmasına ilişkin gerekli yasal ve Anayasal düzenlemeleri yapıncaya kadar, haklı mücadelemiz devam edecektir!
Gelin!
Sendikacılığın Yetkili Olmaktan Değil,
Etkili Olmaktan Geçtiğini Gösteren Tüm Yerel Sen’de Birleşelim.
 
 

Habere ait fotoğraflar

Şubeler Tümü
ADANA ŞUBE
Şube Başkanı : Seniha SOYLUGAN
ANADOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANKARA ŞUBE
Şube Başkanı : Tuncay MUTİ
ANTALYA ŞUBE
Şube Başkanı : Demet KURUPINAR
AYDIN ŞUBE
Şube Başkanı : Mehmet BOZKURT
BALIKESİR ŞUBE
Şube Başkanı : Sezer YILDIZ
DENİZLİ ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZKAN KARAKAYA
EDİRNE ŞUBE
Şube Başkanı : Mümin Tolgahan ARİCANLİ
ESKİŞEHİR ŞUBE
Şube Başkanı : Caner ÖZCAN
HATAY ŞUBE
Şube Başkanı : Engin Mansuroğlu
İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : AYDAN SELMA ÖZKORKMAZ
İSTANBUL 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZLEM OSOY
İSTANBUL 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : TUNCAY KASARCI
İSTANBUL 4 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Gürhan KEÇELİ
İSTANBUL 5 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ABDÜLHAMİT PEHLİVAN
İZMİR 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ahmet KOLLAR
İZMİR 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ALİ BALIK
İZMİR 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Erdoğan MUTUOĞLU
KIRKLARELİ ŞUBE
Şube Başkanı : SALİH CANBAZ
Kırşehir Şube
Şube Başkanı : ERTUĞRUL VAR
Manisa Şube
Şube Başkanı : RECEP ABATAY
Mersin Şube
Şube Başkanı : SÜLEYMAN SARISOY
MUĞLA ŞUBE
Şube Başkanı : YÜCEL KILINÇ
TEKİRDAĞ ŞUBE
Şube Başkanı : Ali Şahin GÜLEN
Adıyaman İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : ÜNAL BAYRAM
Afyonkarahisar Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRİ SELVİ
Amasya İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Bilecik Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRETTİN DURAL
Burdur Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MESUT ÇÖREKLİ
Çanakkale Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN ÇAĞRI KILIÇ
Diyarbakır Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Ayhan GÜN
ELAZIĞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : ABDÜLMUTTALİP GÜRBÜZ
GİRESUN TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Hasan YILMAZ
KAHRAMANMARAŞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Fatih KÖRÜK
Karabük Temsilciliği
Şube Temsilcisi : OKAN ÇAKIR
Karaman Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Kars Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
KASTAMONU TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : RAŞİT BALABAN
Kayseri Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TAYFUN DİNÇER
Kocaeli Temsilciliği
Şube Temsilcisi : CİHAN ALKAN
Konya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN YALÇINKAYA
Malatya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İLKER GÖKTAŞ
Nevşehir İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : GAZANFER YAPAR
Niğde Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Recep Üstüntaş
Ordu Temsilciliği
Şube Temsilcisi : YUSUF BAŞTA
Osmaniye Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Samsun Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TÜRKER DİZDAR
Sinop Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MURAT ERSOY
Sivas Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Şevki KABASAKAL
Tokat Temsilciliği
Şube Temsilcisi : BÜLENT TÜREM
Trabzon Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İSMAİL ÖZDEMİR
Uşak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : KENAN KARA
Yalova Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Yozgat Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Zonguldak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MELİH KUMBAS
Hızlı Erişim
Bilgi & Belgeler Tümü