GERÇEK DOSTLAR KROMOZOM SAYMAZ...
20 Mart 2018
Okunma sayısı : 2202
EKSİĞİ YOK, FAZLASI VAR....
rn
Down sendromu, bir hastalığı değil, bir farklılığı ifade etmektedir. Bu farklılığın bilincinde olmak, hepimizi yakından ilgilendiren bir sosyal meseledir. Bu çocuklarımızın düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışarak sosyal hayatta yer edinebilmeleri, sosyal sorumluluklarımızı yerine getirebilmemizle mümkün olacaktır
Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 tarihli kararı ile 21 Mart’ı resmi “Dünya Down Sendromu Günü” olarak tanımış bulunuyor. 21 Mart (21/3) günü, Down sendromlu insanlarda 21’inci kromozomun 3 tane oluşunu simgeliyor.
İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23’ü anneden 23’ü ise babadan geliyor. Down sendromunda, iki adet olması gereken 21. kromozom üç adet oluyor. Bunun sonucunda da toplam kromozom sayısı 46’dan 47’ye çıkıyor. Down sendromu ilk kez 1866 yılında İngiliz hekim John Langdon Down tarafından sistematik bir şekilde sınıflandırılarak bir sendrom olarak tanımlanmış, 1959’da da Fransız Profesör Jérôme Lejeune bu sendromun kromozomal bir düzensizlik olduğunu kanıtlamış bulunuyor.
Down sendromu en sık görülen genetik bozukluklardan biri; ortalama olarak her 800 canlıdan biri down sendromlu olarak dünyaya geliyor. Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşıyor. Türkiye’de kesin bir veri bulunmamasına karşın yaklaşık 70 bin down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.