Anasayfa > Basın-Yayın > Haberler

PAYLAŞTIRILAN PERSONELİN, HUKUKA AYKIRI İŞLEM YAPILMAK SURETİYLE, HAVUZA-BAŞKA KURUMLARA SÜRGÜN MAHİYETİNDE GÖNDERİLMESİNİ DURDURUN.

09 Şubat 2015
Okunma sayısı : 1779

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE ve MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEKİ AÇIK HUKUKSUZLUĞU DURDURUN... MİLLETİN VEKİLLERİ OLARAK AÇIK KANUNSUZLUĞA DUR DİYEREK; PAYLAŞTIRILAN PERSONELİN, HUKUKA AYKIRI İŞLEM YAPILMAK SURETİYLE, BAŞKA KURUMLARA SÜRGÜN MAHİYETİNDE GÖNDERİLMESİ DURDURULMALIDIR.

rn

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ve MANİSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 'nde kanun-yönetmelik ve uygulama esasları yok sayılarak işlem yapılan yüzlerce çalışan, açık hukuksuzluk nedeniyle mağdur durumdadır. Tüm Yerel-Sen ÜYELERİNİ ASLA YALNIZ BIRAKMAMIŞ, konuylailgili olarak Konuyla ilgili, her bir çalışan için ayrı-ayrı olmak üzere yargı yoluna gitmiş olsa da yargı süreleri dikkate alındığında geri dönüşü mümkün olmayacak mağduriyetler yaşanmaktadır.

rn

Kaş'ta-Manavgat'ta-Akseki'de-Gazipaşa'da-Soma'da-Gördes'te-Salihli'de-Kula'da-Akhisar başta olmak üzere buna benzer  Büyükşehir İlçe Belediyesine dönüşen MANİSA ve ANTALYA'nın ilçelerinde yaşayan bir itfaiyeci,Zabıta çalışanı Yaşadığı il dışında başka bir İle kadroları ve sınıfları dikkate alınmadan düz memur olarak atanmakta, maaşlarında 1300 TL'ye varan düşüşler yaşanmaktadır. Çalışanların yıllarca emek verdiği, sınavla yerleştiği, sınavla yükseldiği  kadrolar ellerinden alınmakta-maaşları düşürülmekte-evinden, aşından,işinden , sosyal yaşamından koparılmaktadır. Üstelik hiçbir dayanağı olmadan, üstelik kanuna-uygulama esaslarına karşı işlem yaparak, yani suç işleyerek, haksızlık yapılmaktadır.  Bu açık hukuksuzluğun milletin vekilleri tarafından gündeme taşınarak, biran evvel durdurulması gerekmektedir.

rn

Milletin vekilleri açık kanunsuzluğa dur demeli; Paylaştırılan personelin, hukuka aykırı işlem yapılmak suretiyle, başka kurumlara sürgün mahiyetinde gönderilmesine seyirci kalmayarak,  bu açık kanunsuzluğu  TBMM ye taşıyıp, yapılan haksızlığı biran evvel  DURDURMALIDIR.

rn

 

rn

GEREKÇELER;

rn

1-6360 sayılı yasaya göre Büyükşehire, ilçe belediyesinden Geçici madde 1-in  (8). bendi kapsamında gelen personel, devredilen personel olmayıp, paylaştırılan personeldir. (9). Bende göre valiliğe bildirilecek liste paylaştırılan personel değil, devredilen personel olmalıdır. Bu nedenle Büyükşehir belediyesinin Personel Listesi yaparak valiliğe vermesi yasal olarak mümkün değildir. Bundan dolayı haksız yere devredilen personel hakkında tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurularak eski görevlerine iadesini talep ediyoruz.

rn

 

rn

2-5216 sayılı kanun ve 5393 sayılı kanunda Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi ve Belediye tanımları ayrı ayrı yapılmıştır.6360sayılı kanunda da bu tanımlar kullanılmıştır. Kanunun Geçici 1 Maddesi  (9). bendinde Büyükşehir Belediyesi geçmemektedir. (9). Bende kullanılan tanım “belediye” dir. Kanun koyucu birçok maddede Büyükşehir Belediyesi tanımını kullandığı halde burada ısrarla kullanmamıştır. Bu nedenle Büyükşehir belediyesinin Personel Listesi yaparak valiliğe vermesi yasal olarak mümkün değildir. Bundan dolayı haksız yere devredilen personel hakkında tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurularak eski görevlerine iadesini talep ediyoruz.

rn

 

rn

3- 5216 sayılı kanun Ek Madde 2’ de büyükşehir belediyesi sınırlarına giren belediyelerin yürütmekte

rn

olduğu su, kanalizasyon, katı atık, ulaşım, her çeşit yolcu ve yük terminalleri, toptancı halleri, mezbaha, mezarlık ve itfaiye hizmetlerine ilişkin olmak üzere bina, tesis, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları ve bu hizmetlerin yerine getirilmesine yönelik yatırım, alacak ve borçları büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşuna devredilir. Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hizmet alanlarında Devlet memuru olarak çalışmakta olanlar kadrolarıyla birlikte, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına göre sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta olanlar ise bu şekilde çalışmalarına esas teşkil eden kadrolar ile birlikte büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşuna devredilir. Devredilen personelin aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî haklarının ödenmeye devam olunması, atanma ve kadro unvanlarının yeniden düzenlenmesinde 5393 sayılı Kanunun 50 nci maddesi hükümleri uygulanır.

rn

Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hizmet alanlarında ilgili mevzuatı uyarınca ihdası ya da vizesi yapılmış sürekli işçi kadrolarında veya geçici iş pozisyonlarında 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışmakta olanlar ise mevcut kadro ve pozisyonları ile birlikte büyükşehir belediyesine veya ilgili bağlı kuruluşuna devredilir. Devredilen işçilerin ücret ile diğer malî ve sosyal hakları, devir işleminden önce haklarında uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi veya bireysel iş sözleşmesi hükümlerine göre belirlenmeye devam olunur. Pozisyon değişikliği hali dahil yapılacak bu devir işlemi, ücret ile diğer malî ve sosyal haklarda değişiklik yapılmasına hak kazandırmaz ve başka bir toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını isteme hakkını

rn

vermez. Devir işleminden sonra yapılacak toplu iş sözleşmelerine ise bu işçilerin mevcut ücret ile diğer malî haklarında diğer işçiler için kararlaştırılacak artış oranı veya miktarını geçecek şekilde artış öngören ya da diğer işçilerden farklı yeni malî ve sosyal haklar verilmesini sağlayacak hükümler konulamaz.

rn

Bu madde uyarınca personel devri yapılan büyükşehir belediyesinin talebi üzerine, büyükşehir belediyesinin veya bağlı kuruluşun norm kadro alt grubunu veya bulunduğu alt grup itibarıyla ihdas edilebilecek kadro sayılarını, devir işlemini takip eden bir yıl içerisinde tekrar belirlemeye İçişleri Bakanlığı yetkilidir.

rn

Bu madde kapsamında yapılacak devir işlemleri, söz konusu belediyelerin temsiline imkân verecek şekilde

rn

valiliklerce teşekkül ettirilecek komisyonlarca yürütülür. Denmektedir. 5216 sayılı yasanın ilgili hükmü halen yürürlüktedir. Bu nedenle; Büyükşehir belediyesinin Personel Listesi yaparak valiliğe vermesi yasal olarak mümkün değildir. Bundan dolayı haksız yere devredilen personel hakkında tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurularak eski görevlerine iadesini talep ediyoruz.

rn

 

rn

4- Geçici madde 1. (9) bende “Norm Kadro fazlası ve ihtiyaç fazlası personel “ denmektedir. Veya bağlacı kullanılmadığından; kanun koyucunun kastı dikkate alınmak zorundadır. Buradan anlaşılan, yalnızca NORM KADRO Fazlası yeterli değildir, aynı zamanda ihtiyaç fazlası da olmalıdır. Ayrıca Valiliğe verilecek listeleri hazırlayanlar açısından dikkate alınacak tek kıstas Norm Kadro Fazlalığı ve İhtiyaç fazlası olma şartıdır. Kaldı ki Büyükşehir Belediyelerinin Liste verme imkanları yasaya göre mümkün olmadığı gibi, Norm Kadro fazlalığı bulunmamaktadır. İhtiyaç fazlalığının da söz konusu olmadığı, anılan tarihten sonra birçok personel alınması nedeniyle aşikardır. Bu kişilerin tamamı mesleğinde uzman kişilerdir. İhtiyaç fazlalığı olduğu iddiasıyla gönderilen itfaiye personeli yerine, Adana’dan bulunan bir başka belediyeden itfaiyeci kadrosunda personel alınmıştır. Yine seçimlerden sonra İtfaiye Daire Başkanı Orman dairesinden getirilmiş, İtfaiye Şube Müdürü yine bir başka kurumdan getirilmiştir. İlçelerde İtfaiye personeli açığını merkezden tamamlamaya çalışan idare, Norm Kadrosundaki açıklar nedeniyle önemli sayıda personel eksikliği yaşamakta ve tamamlamak üzere dışarıdan personel takviyesi talep etmektedir.Kaldı ki diğer birimlerde de durum aynıdır. Seçim tarihinden bugüne, başka kurumlardan nakil yoluyla ve sözleşmeli personel statüsünde birçok personel alınmıştır ve halende alınmaya devam edilmektedir. Bunlar Norm Kadro açığını ve ihtiyaç durumunu açıkça göstermektedir. Bu nedenle; mesleğinde uzman olan kişileri, Büyükşehir belediye yönetiminin Personel Listesi yaparak valiliğe vermesi yasal olarak mümkün değildir. Bundan dolayı haksız yere devredilen personel hakkında tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurularak eski görevlerine iadesini talep ediyoruz.

rn

 

rn

5- DPB ve İçişleri Bakanlığınca birlikte hazırlanan hazırlana 6360 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YER ALAN PERSONELİN DEVİR, PAYLAŞTIRMA VE NAKİL İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLARIN,  5.maddesinde  "6360 sayılı Kanunla, büyükşehir belediyesine dönüştürülen il belediyeleri ile büyükşehir ilçe belediyesine dönüştürülen belediyelerin personeli sadece paylaştırmaya konu olup, norm kadro ve ihtiyaç fazlası olarak değerlendirilmeyeceğinden bunlar nakil kapsamı dışındadır." denmekte  6.maddesinde "İlgili kurumlara devredilen personelin dışında kalan personel norm kadro ve ihtiyaç fazlası olarak komisyonlara bildirilmeyecektir." denmektedir.Hazırlanan yönetmelik esaslarına uymayarak  haksız yere devredilen personel hakkında tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurularak eski görevlerine iadesini talep ediyoruz.

rn

Yukarıda sayılan gerekçeler kapsamında 6360, 5216 ve 5393 sayılı yasalara, uluslararası hukuka  aykırı olarak tesis edilen ve açık mağduriyete sebeb olan işlemin yürütmesinin durdurularak, ilçe belediyesi olan belediyelerce yürütülen su, kanalizasyon, katı atık depolama ve bertaraf, ulaşım, her çeşit yolcu ve yük terminalleri, toptancı halleri, mezbaha, mezarlık ve itfaiye hizmetlerine ilişkin olmak üzere görev yapan ve konusunda uzmanlaşan personelin eski görevlerine döndürülmesi kamu yararınadır. Söz konusu alanlarda yıllarca vazife yapan uzman çalışanların ailesinden, sosyal yaşamından, çevresinden koparılarak, yerlerine, işi ve bölgeyi bilmeyen başka kişilerin atanmasında kamu yararı bulunmadığından, yasalara açıkça aykırı olarak tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurularak, Türkiyenin heryerinde ve özellikle ANTALYA ve MANİSA Büyükşehir Belediyelerinden kanuna aykırı olarak gönderilen çalışanların, (mahkemelerde uğraşmadan) görevlerine iade edilmelerini arz ve talep ediyoruz. 

Habere ait fotoğraflar

Şubeler Tümü
ADANA ŞUBE
Şube Başkanı : Seniha SOYLUGAN
ANADOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANKARA ŞUBE
Şube Başkanı : Tuncay MUTİ
ANTALYA ŞUBE
Şube Başkanı : Demet KURUPINAR
AYDIN ŞUBE
Şube Başkanı : Mehmet BOZKURT
BALIKESİR ŞUBE
Şube Başkanı : Sezer YILDIZ
DENİZLİ ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZKAN KARAKAYA
EDİRNE ŞUBE
Şube Başkanı : Mümin Tolgahan ARİCANLİ
ESKİŞEHİR ŞUBE
Şube Başkanı : Caner ÖZCAN
HATAY ŞUBE
Şube Başkanı : Engin Mansuroğlu
İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : AYDAN SELMA ÖZKORKMAZ
İSTANBUL 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZLEM OSOY
İSTANBUL 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : TUNCAY KASARCI
İSTANBUL 4 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Gürhan KEÇELİ
İSTANBUL 5 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ABDÜLHAMİT PEHLİVAN
İZMİR 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ahmet KOLLAR
İZMİR 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ALİ BALIK
İZMİR 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Eyup GENÇ
KIRKLARELİ ŞUBE
Şube Başkanı : SALİH CANBAZ
Kırşehir Şube
Şube Başkanı : ERTUĞRUL VAR
Manisa Şube
Şube Başkanı : RECEP ABATAY
Mersin Şube
Şube Başkanı : SÜLEYMAN SARISOY
MUĞLA ŞUBE
Şube Başkanı : YÜCEL KILINÇ
TEKİRDAĞ ŞUBE
Şube Başkanı : Ali Şahin GÜLEN
Adıyaman İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : ÜNAL BAYRAM
Afyonkarahisar Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRİ SELVİ
Amasya İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Bilecik Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRETTİN DURAL
Burdur Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MESUT ÇÖREKLİ
Çanakkale Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN ÇAĞRI KILIÇ
Diyarbakır Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Ayhan GÜN
ELAZIĞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : ABDÜLMUTTALİP GÜRBÜZ
GİRESUN TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Hasan YILMAZ
KAHRAMANMARAŞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Fatih KÖRÜK
Karabük Temsilciliği
Şube Temsilcisi : OKAN ÇAKIR
Karaman Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Kars Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
KASTAMONU TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : RAŞİT BALABAN
Kayseri Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TAYFUN DİNÇER
Kocaeli Temsilciliği
Şube Temsilcisi : CİHAN ALKAN
Konya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN YALÇINKAYA
Malatya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İLKER GÖKTAŞ
Nevşehir İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : GAZANFER YAPAR
Niğde Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Recep Üstüntaş
Ordu Temsilciliği
Şube Temsilcisi : YUSUF BAŞTA
Osmaniye Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Samsun Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TÜRKER DİZDAR
Sinop Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MURAT ERSOY
Sivas Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Şevki KABASAKAL
Tokat Temsilciliği
Şube Temsilcisi : BÜLENT TÜREM
Trabzon Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İSMAİL ÖZDEMİR
Uşak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : KENAN KARA
Yalova Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Yozgat Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Zonguldak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MELİH KUMBAS
Hızlı Erişim
Bilgi & Belgeler Tümü