YAŞASIN 1 MAYIS!
30 Nisan 2021
Okunma sayısı : 828
1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun
1 Mayıs işçi ve emekçi bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünyada pek çok ülkede, resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ise ilk kez 1923’de resmi olarak kutlanmıştır. 2008 yılında “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009’da TBMM’de kabul edilen 5892 sayılı yasanın 27 Nisan 2009’da resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.
İlk kez 1856 yılında Avustralya’da inşaat işçileri 8 saatlik iş günü talebiyle Melbourne kentinde gösteri ve yürüyüş düzenlemişlerdir. 1886 yılında Amerika’da işçi sendikaları konfederasyonları önderliğinde, işçiler günde 12 saat ve haftada 6 gün çalışma sürelerine karşı, günlük 8 saat çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago’da yapılan gösteri ve eylemlerde yaklaşık yarım milyon siyah ve beyaz işçiler birlikte hareket ederek önyargı duvarlarını yıkmış oldular. Ancak gösterilerin 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etmesi ve 4 Mayıs’da kanlı ABD Haymarket olayına yol açması sonucu 7’si polis ölümü, 69 kişinin yaralandığı, yüzlerce işçinin tutuklanması, 8 işçinin idamla yargılanması ve 7 işçinin idam edilmesi, 1 işçinin idam öncesi intiharı sonucu uygulanan yasal baskılarla gösterilerin tekrarlanması engellenmiştir. 14- 21 Temmuz 1889 yılında Paris’de toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız asıllı bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs günü tüm dünyada birlik, beraberlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlamasına karar verilmiştir.
ABD de yaşanan kanlı olaylar ve idamlar, uluslararası işçi örgütlerini harekete geçirmiş, İkinci Enternasyonal’de Amerikan işçilerini desteklemek amacıyla dünya çapında gösteriler düzenlenmiştir.
8 saatlik iş talebiyle yapılan gösteriler 1890 yılından başlamak üzere birçok ülkede 8 saatlik iş süresi kabul edilmiştir. Bizim ülkemizde de resmen kabul edilmiştir.
Türkiye’de ise 1 Mayıs 1977 yılı 34 kişinin ölümü, 136 kişinin ise yaralandığı kanlı 1 mayıs olarak emek dünyası tarihine geçmiştir.
1 mayıs işçi ve emekçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtması ve bayram niteliği kazanması gerekirken, siyasal eylem biçimine de dönüşmektedir. Oysa emek, sermayenin öncüsüdür ve ondan bağımsızdır. Sermaye ancak ve ancak emeğin meyvesidir. Emek yoksa sermaye olmazdı. Bu sebeple Emek Sermayeden üstündür.
Birleşik Kamu-İş ve Tüm Yerel Sen olarak 2020 ve 2021 yılı 1 Mayıs bayramımızı coşkuyla kutlayamadık. Pandemi de emekçi sınıfını vurmuş, emekçi hastalığı haline dönüştürülmüştür.
Bu düzenin aramızdan aldığı kayıpları anmak için, iş cinayetleri dursun diye, insanca çalışma koşulları oluşturulsun diye, insanca yaşanacak barışın ve demokrasinin olduğu bir dünya kurulsun diye, dayanışmanın, iyiliğin, birliğin ve güzelliğin birleştiği 1 Mayıs’da tüm dünya emekçilerinin Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyoruz.
Yaşasın 1 Mayıs!