KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞİNİN 89. YILINI KUTLUYORUZ
05 Aralık 2023
Okunma sayısı : 361
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞİNİN 89. YILINI KUTLUYORUZ
Cumhuriyet Devrimiyle birlikte Türk kadınına, toplumsal, siyasal ve anayasal haklar verilerek kadınların toplumsal yapı içinde herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit şekilde temsil edilmesi sağlanmıştır.
Kadın ve erkek eşitliği laik devlet düzeninin temel yapıtaşlarından birisidir. Bu amaçla Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra ilk olarak halkın eşitliğini ve toplumsal barışını sağlayacak devrimler gerçekleştirilmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, savaş döneminde erkeklerle birlikte cepheden cepheye koşan, Milli Mücadele’nin kazanımında en az erkekler kadar payı olan kadınlarımıza karşı duyduğu sorumlulukla, kadınların da siyasal ve toplumsal süreçte yer almasının sağlanmasına dönük reformlar gerçekleştirmiştir.
5 Aralık günü Dünya Kadın Hakları Günü olarak Türkiye’de ve dünyada kutlanan önemli bizler için ise özel bir tarihtir.
Türkiyeli kadınlara seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde, 26 Ekim 1933‘te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde ve son olarak da 5 Aralık 1934‘te Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde tanınmıştır.
Bugün Türk kadınların kazandığı hakları coşkuyla kutlarken bunun en temel dayanağı laikliktir. Laiklik yoksa kadın ve erkek arasında eşitlik de yoktur.
Cumhuriyet dönemine damga vuran bir dizi çağdaşlaşma ve gelişim hareketinin en büyük adımı kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel hayata erkeklerle eşit şekilde katılmasıyla ilgili devrim ve reformlarla sağlanmıştır.
AKP iktidarında kadının sosyal statüsünde ve topluma katılımında sistemli ve bilinçli bir geriye gidiş söz konusudur. Bugün kadın hakları Türkiye Cumhuriyeti ilk yıllarının gerisine düşürülmüştür. İktidarın kadınların toplumsal, siyasal, sosyal ve kültürel yaşamdaki varlığını görmezden gelmekte ve getirilmeye çalışmaktadır.
Ülkemizde bugün geldiğimiz noktada, Cumhuriyetin getirdiklerini daha ileri hedeflere taşımak bir yana geçen zaman içinde giderek daha da geriye düşürülmeye çalışılmaktadır. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve hak gaspları yıllar içinde katlanarak artmaktadır.
Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçasıdır. Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi olan “kadın erkek eşitliğinin” yaşatılması için var gücümüzle mücadele edeceğiz.
Unutmamak gerekir ki, demokrasinin tam olarak hayata geçirilebilmesi, kadın ve erkeğin toplum içinde eşit bireyler olarak var olmalarıyla mümkündür.
Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 89. yıldönümü kutluyoruz.
Tüm Yerel-Sen olarak; Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı bu meşaleyi, Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyeceğimizi bir adım ilerletmek adına kadınların seçme ve seçilme hakkının destekleyeceğimizi belirtiyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU