Üye Ol TEL: 0312 4192980-81 - FAX: 0312 4192971
Anasayfa > Basın-Yayın > Haberler

DEPREM GERÇEĞİ İLE KARŞI KARŞIYA OLAN, İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN YAŞANMASI İLE ORMAN YANGINLARININ ARTTIĞI ÜLKEMİZDE, AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ AÇISINDAN BÜYÜK YERİ VE ÖNEMİ OLAN BELEDİYELERİN İTFAİYE PERSONEL SAYILARI İVEDİ OLARAK ARTIRILMALIDIR

19 Ağustos 2024
Okunma sayısı : 576
DEPREM GERÇEĞİ İLE KARŞI KARŞIYA OLAN, İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN YAŞANMASI İLE ORMAN YANGINLARININ ARTTIĞI ÜLKEMİZDE, AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ AÇISINDAN BÜYÜK YERİ VE ÖNEMİ OLAN BELEDİYELERİN İTFAİYE PERSONEL SAYILARI İVEDİ OLARAK ARTIRILMALIDIR

Belediyelerin İtfaiye teşkilatlarında yaşanılan personel eksikliğine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Sorunun ne kadar önemli, sorunun giderilmesinin de ne kadar aciliyet gerektiği yaz döneminde yaşanılan yangınlarda görülmüş ve görülmeye de devam etmektedir.
 Personel eksikliğinin yaşandığı birçok belediyenin personel talebine ya cevap vermeyen ya da talep ettiği personel alım sayısının yarısını almaya bile izin vermeyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çok fazla sayıda personel eksikliği yaşayan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin önceki yıllarda başvurduğu personel talebine ise hala cevap vermemiştir.
Dünyanın gözü üzerinde olan İstanbul’un, seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu;  “2 bin 300 itfaiye personeli almak için bakanlıktan talepte bulunduk; onay yazısı bekliyoruz ancak bakanlık cevap bile vermiyor. 2 bin 300 kişinin bizim kurumumuza katılmasının engellenmesinin altında yatan anlamsız, mesnetsiz, komik, trajik durumun sebebi nedir ?  diye her platformda ifade ederken; iktidarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Sayın Murat KURUM’un 31 Mart seçim vaatleri arasında İstanbul’un itfaiye ekiplerini güçlendireceğini beyan etmesine rağmen bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Sayın Murat Kurum tarafından izin verilmemesi ve belediyelerin itfaiyeci personeli almasının izne bağlanmış olması kabul edilemez. Halkın can ve mal güvenliğinin seçim malzemesi yapıldığının ve belediyelerin personel talepleri dikkate alınırken iktidar-muhalefet ayrımı yapıldığının bir göstergesidir.  Acaba, İstanbul seçimini kaybeden, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM, seçim öncesi vaatlerini ne zaman hatırlayacaktır?
İklim değişikliğinin yaşandığı, büyük afetler ile sınandığımız ülkemizin, her an yeni bir afet ile karşı karşıya kalabileceği gerçeği göz önündeyken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının böylesine ciddi bir konuda iktidar-muhalefet belediyesi ayrımı yapmasını kabul etmiyoruz!
Personel talep eden belediyelerin personel giderlerinde yasal olarak herhangi bir sorun bulunmuyorken, bakanlık tarafından bugüne kadar personel talep eden belediyelere neden cevap verilmemekte, alım müsaade cevabı verilenlerin ise personel alımlarında belediyelerinin talep etmiş olduğu personel sayıları neden azaltılmaktadır?  Anlam veremiyoruz?
Belediyelerin Norm kadro sayılarında İtfaiye personel eksikliği olmasına karşın, resmi yazı ile olan itfaiye personeli taleplerine hangi neden veya nedenler ile cevap verilmediği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yazılı olarak halkla açıkça paylaşılmalıdır.
Norm kadro sayısının altında personel ile görevlerine devam eden itfaiye personellerinin iş yüklerinin artması sebebiyle iş kazalarında artış yaşanılabilecek, halkın can ve mal güvenliğini sağlamada aksaklıklar yaşanılabileceği unutulmamalıdır.
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde AFAD ile birlikte arama-kurtarma çalışmalarında görev yapan belediyelerin itfaiye teşkilatlarının ne decede başarılı olduğu, halk tarafından nasıl takdir edildiği tüm TÜRKİYE tarafından bilinmektedir.
Büyük Marmara depreminin yaşanabileceği deprem konusunda uzman akademisyenler tarafından neredeyse her gün dile getirilmekte, yerel seçim öncesi de belediye başkan adaylarının bu konuda gerekli çalışmaları yapmaları istenilmektedir. 6 Şubat depreminde organizasyon eksikliği yaşayan dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın KURUM, yaşanılacak büyük Marmara depreminde bunun yaşanılmaması için en başta İstanbul itfaiyesinin personel alım talebine biran önce cevap vermelidir.   
Yerel seçimler sonrasında seçilen belediye başkanları, ilk yapacağı işlerden birisi de belediyesinde bulunan itfaiye ve zabıta personel sayılarını gözden geçirerek yıllık artan nüfus doğrultusunda norm kadro sayılarının çok altına düşmemek üzere çalışma yaptırarak, yeni bir personel talep yazısı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından personel talep etmeli; bakanlık da ivedi olarak personel alım müsaadesi vermelidir. Mevcut itfaiye personel sayıları ile halkın can ve mal güvenliğinin tehlike altında olduğu göz önüne alınarak biran önce belediyelerin personel talepleri iktidar-muhalefet ayrımı yapılmaksızın bakanlık tarafından karşılanmalıdır. Aksi takdirde 6 Şubat deprem felaketinde önemli katkılarına şahit olduğumuz profesyonel itfaiye kurtarma ekiplerinin sayısı ülkemiz için yeterli olmayacaktır.
Bir defaya mahsus olmak üzere de, itfaiye ve zabıta teşkilatlarında görev yapmakta olan belediye şirket çalışanlarına kadro verilmelidir. Uzun yıllardır çalıştıkları kurumlarda birçok afetlere müdahale ederek tecrübe kazanan belediye şirket çalışanlarının kadro alması, özlük hakları bakımından birbirinden ayrıştırılmış olan profesyonel ekipler arasındaki ayrımcılığı da sona erdirerek kurum aidiyetini, moral ve motivasyonlarını artıracaktır.
11 ilde yaşanılan deprem sonrasında görülmüştür ki; depreme dayanıksız yapılarda ikamet eden kurtarma personelleri deprem sonrasında görevli oldukları birimlere gidememişlerdir. Herhangi bir afette kendilerine önemli görevler düşen kurtarma personellerinin depreme dayanıklı binalarda ikamet etmesi sağlanmalı, ikamet ettikleri binaların depreme dayanıklılık testleri başvuruları beklenmeksizin yapılmalıdır. Kurtarma personellerinin kolay ulaşılabilir olması amacıyla da depreme dayanıklı konutlar inşa ederek bu konutlarda ikamet etmeleri sağlanmalıdır.
Daha dün Çanakkale, Aydın, İzmir, Bolu ve Muğla’da yaşanılan Orman Yangınlarında, geçtiğimiz yaz yaşadığımız Çanakkale Orman Yangını söndürme çalışmasında, Kastamonu, Sinop ve Edirne Sel felaketinde etkilenen alanlarda yapılan su tahliyesinde, 6 Şubat Kahramanmaraş Depremi ve İzmir Depremi sonrası yapılan arama-kurtarma çalışmalarında görülmüştür ki belediyelerin itfaiye teşkilatları sadece il sınırlarında değil ülkenin her köşesinde görev alacak şekilde teşkilatlanmaktadır.
Profesyonel personele ve günümüz teknolojisi ile donatılmış güçlü itfaiye teşkilatına sahip belediyelerin sadece belediye il sınırlarında değil ülkemizin ve dünyanın her köşesinde meydana gelen afetlerde görev almak için hazır olması gerektiği, Sayın Murat KURUM’un 11 ilde deprem oldu, İstanbul 11 ile birden koştu” sözleriyle de doğrulanmıştır.
Daha önce yapmış olduğumuz çağrımıza kulağını tıkayan, bu denli önemli bir soruna gözünü kapatan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerin ve diğer il, ilçe belediyelerinin İtfaiye personel taleplerine, iktidar-muhalefet belediyesi olarak bakmadan talep edilen personel sayılarında azaltma yapmadan cevap vermeli, personel norm kadro sayıları ilin coğrafi konumu, turizm ve sanayi bölgesinde olması gibi etkenler göz önüne alınarak yeniden değerlendirilmelidir.
Son günlerde yaşadığımız Orman yangınlarında, ülkemizin dört bir yanında canla, başla ve kahramanca mücadele vermekte olan ateş savaşcısı İTFAİYE çalışanlarına şükranlarımızı sunuyoruz.
İyi ki varsınız… Ayağınıza taş değmesin; meslek olmanın çok görüldüğü, yıpranma payı olmayan, ne şehit ne de gazi sayılmayan, masa başında çalışan memurlar ile aynı özlük haklarına sahip isimsiz kahramanlar.
 
TÜM YEREL-SEN MERKEZ YÖNETİM KURULU 

Habere ait fotoğraflar

Şubeler Tümü
ADANA ŞUBE
Şube Başkanı : Seniha SOYLUGAN
Adıyaman İl Temsilciliği
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANADOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT OZAN GÖÇENLER
ANKARA 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : DENİZ TANTOĞLU
ANKARA 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ZÜLKÜF SANCAR
ANTALYA ŞUBE
Şube Başkanı : Demet KURUPINAR
AYDIN ŞUBE
Şube Başkanı : Mehmet BOZKURT
BALIKESİR ŞUBE
Şube Başkanı : Sezer YILDIZ
BURSA ŞUBE
Şube Başkanı : Fatih EREN
DENİZLİ ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZKAN KARAKAYA
EDİRNE ŞUBE
Şube Başkanı : İNAN ÇAVUŞ
ESKİŞEHİR ŞUBE
Şube Başkanı : Caner ÖZCAN
HATAY ŞUBE
Şube Başkanı : Engin Mansuroğlu
İSTANBUL 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : AYDAN SELMA ÖZKORKMAZ
İSTANBUL 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : ÖZLEM OSOY
İSTANBUL 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : TUNCAY KASARCI
İSTANBUL 4 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Gürhan KEÇELİ
İSTANBUL 5 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : HAKAN DEMİRCİOĞLU
İZMİR 1 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ahmet KOLLAR
İZMİR 2 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : MURAT BEKAR
İZMİR 3 NOLU ŞUBE
Şube Başkanı : Ufuk CENGİZLER
KIRKLARELİ ŞUBE
Şube Başkanı : SALİH CANBAZ
Kırşehir Şube
Şube Başkanı : ERTUĞRUL VAR
Manisa Şube
Şube Başkanı : RECEP ABATAY
Mersin Şube
Şube Başkanı : SÜLEYMAN SARISOY
MUĞLA ŞUBE
Şube Başkanı : YÜCEL KILINÇ
TEKİRDAĞ ŞUBE
Şube Başkanı : Ali Şahin GÜLEN
Uşak Şube
Şube Başkanı : KENAN KARA
Afyonkarahisar Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRİ SELVİ
Amasya İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Bilecik Temsilciliği
Şube Temsilcisi : FAHRETTİN DURAL
Burdur Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MESUT ÇÖREKLİ
Çanakkale Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN ÇAĞRI KILIÇ
Diyarbakır Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Ayhan GÜN
ELAZIĞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : ABDÜLMUTTALİP GÜRBÜZ
GİRESUN TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Hasan YILMAZ
KAHRAMANMARAŞ TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : Fatih KÖRÜK
Karabük Temsilciliği
Şube Temsilcisi : OKAN ÇAKIR
Karaman Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Kars Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
KASTAMONU TEMSİLCİLİĞİ
Şube Temsilcisi : RAŞİT BALABAN
Kayseri Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TAYFUN DİNÇER
Kocaeli Temsilciliği
Şube Temsilcisi : CİHAN ALKAN
Konya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : HASAN YALÇINKAYA
Malatya Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MEHMET TUNÇ
Nevşehir İl Temsilciliği
Şube Temsilcisi : GAZANFER YAPAR
Niğde Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Recep Üstüntaş
Ordu Temsilciliği
Şube Temsilcisi : YUSUF BAŞTA
Osmaniye Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Samsun Temsilciliği
Şube Temsilcisi : TÜRKER DİZDAR
Sinop Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MURAT ERSOY
Sivas Temsilciliği
Şube Temsilcisi : Şevki KABASAKAL
Tokat Temsilciliği
Şube Temsilcisi : BÜLENT TÜREM
Trabzon Temsilciliği
Şube Temsilcisi : İSMAİL ÖZDEMİR
Yalova Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Yozgat Temsilciliği
Şube Temsilcisi :
Zonguldak Temsilciliği
Şube Temsilcisi : MELİH KUMBAS
Yazarlarımız
Hızlı Erişim
Bilgi & Belgeler Tümü