MAKTU MESAİ ÜCRETLERİNİ KABUL ETMİYORUZ!
30 Ekim itibarıyla başlayan 2025 yılı bütçe görüşmelerinde, itfaiye, zabıta ve güvenlik görevlilerimizin Genel Bütçe kanunu K cetveline göre ödenen maktu mesai ücretlerinin günümüz şartlarında yetersiz kalması sebebiyle yeniden düzenlenmesi talebimizi gündeme getirmiş bulunmaktayız.
Özellikle kamu güvenliği ve toplumsal düzen için büyük fedakarlıkla çalışan bu meslek gruplarının maktu mesai ücretleri, günümüz ekonomik koşullarını karşılamaktan oldukça uzak kalmaktadır.
Her gün halkın can güvenliğini sağlamak için zor ve tehlikeli görevlerde bulunan bu çalışanlarımız, mevcut ekonomik şartlarda hayati öneme sahip hizmetlerinin karşılığını alabilmeli; maktu mesai ücretleri çağdaş koşullara uygun olarak düzenlenmelidir.
Belediye itfaiye ve zabıta personelinin çalışma süre ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları kanununda belirtilen süre ve saatlerine bağlı olmadığı gibi İşin sürekliliği ve devamlılığı esasına göre diğer memurlardan farklı olarak nöbetleri içerisinde aylık 160 saat yerine 240 saat çalışmaktadır.
Itfaiye,zabıta ve güvenlik görevlisi meslek gruplarında çalışan personeller; deprem, sel ve su baskınları, uzun süren orman yangınları, yoğun belediye etkinlikleri ve organizasyonlarında çoğunlukla nöbet saatleri dışında çalıştırılmakta ve oldukça yoğun çalışma programıyla görev yapmaktadır.
Genel Bütçe K cetvelinde belirlenen mali oran değerlendirildiğinde ; yapılan işin önemi, güçlüğü, riski ve zamansal yoğunluğu göz önüne alındığında günümüz şartlarının oldukça altında kaldığı ortadadır.
Tüm Yerel Sen sendikası olarak talebimiz, ülkemizin enflasyonist koşulları göz önüne alınarak İtfaiye, Zabıta ve Güvenlik Görevlisi olarak çalışanların maktu mesai ücretlerinin; en az taban aylığı kadar ödenmesi, Ödenen maktu mesai ücretine gelir vergisi ve damga vergisi muafiyeti getirilmesi ve Maktu mesai ücretinden emekli sandığı işveren kesintisi yapılarak emekliliğe yansıtılmasıdır.
Itfaiye, zabıta ve güvenlik görevlileri toplumun güvenliğini sağlamak ve kamu düzenini korumak adına her gün çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. İtfaiye personeli yangınlarla mücadele ederken hayatlarını tehlikeye atarken, zabıta ekipleri sokaklarda ve kamusal alanda düzeni sağlamak için özveriyle çalışmakta güvenlik görevlileri ise hem özel hem de kamu alanlarında insanların huzurunu sağlamak için Gece gündüz demeden görev yapmaktadır. Bu meslekler sadece birer iş olmanın ötesinde insan hayatını koruma ve toplumsal dayanışmayı sağlama sorumluluğunu taşımaktadır.
Tüm bu zorlu ve riskli görevler ışığında, Tüm Yerel-Sen olarak taleplerimizi bir kez daha sıralıyoruz:
?Öncelikle; İtfaiye, zabıta ve güvenlik görevlilerinin nöbet saatleri ve fazla mesai yükü göz önüne alındığında, mevcut maktu mesai ücretleri günümüz koşullarında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, maktu mesai ücretleri en az taban aylık seviyesine çıkarılmalıdır.
?İtfaiye, zabıta ve güvenlik görevlisi meslek gruplarında çalışanların net ücretlerinin kesintisiz ödenmesi sağlanmalıdır. Maktu mesai ücretlerinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmamalıdır.
?Ayrıca, bu ücretlerden işverenı kesintisi yapılarak, çalışanlarımızın emeklilik haklarına da yansıtılması sağlanmalıdır.
AKP iktidarının bugüne dek kamu çalışanlarının, özellikle de hayatını riske atarak toplumsal güvenliği sağlayan emekçilerin maktu mesai ücretlerinin artırılması yönündeki talepleri görmezden gelmesi, çalışanların emeğini ve katkısını yeterince önemsemediğini göstermektedir. Bu ekonomik koşullarda, itfaiye, zabıta ve güvenlik görevlilerimizin mağduriyetini daha fazla göz ardı etmek kabul edilemez. AKP iktidarını, toplumsal güvenliğin teminatı olan bu meslek gruplarının hak ettiği maddi düzenlemeleri derhal hayata geçirmeye çağırıyoruz.
Bu kutsal görevleri yerine getiren itfaiye, zabıta ve güvenlik görevlilerinin iş risklerine nazaran maktu mesai ücretlerinin artırılması ve maddi haklarının iyileştirilmesi gerektiğini tekrar vurguluyor, tüm yerel yönetim çalışanlarının sesi olarak, yetkilileri bu taleplerimizi dikkate alarak adil düzenlemeler yapmaya davet ediyoruz.