ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE!..
14 Haziran 2024
Okunma sayısı : 767
İŞ BIRAKMA EYLEM KARARINA KATILANLARA DİSİPLİN CEZASI VERİLEBİLİR Mİ?
Sendikaların aldıkları kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen iş bırakma eylemine katılan memurlar hakkında soruşturma açılması, Anayasa, Yasalar ve Uluslararası Sözleşmelerce güvence altına alınmış olup hukuka aykırıdır.
Türkiye tarafından kabul edilen “Uluslararası Sözleşmeler” ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda güvence altına alınarak tereddütsüz olarak korunan, “örgütlenme özgürlüğü” ve “sendikal faaliyet hakkı” kapsamında kamu emekçilerinin, üretimden gelen örgütlü gücünü kullanarak haklı taleplerinin muhataplara ulaşmasının temini için, sendikalar tarafından alınan karar doğrultusunda belirlenen günde “iş bırakma” şeklinde bir eylem yapılabilir.
İş bırakma nedeniyle idare tarafından soruşturma açılarak bir disiplin cezası verilmesi, sendikal faaliyet hakkının kullanılmasını engellemek anlamına gelmektedir. Bu durum, Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi kapsamında “sendikal faaliyetin engellenmesi suçu” ile yine 257. maddesi kapsamında “görevi kötüye kullanma suçu” oluşturmakta olup, cezai, hukuki ve idari açıdan sorumluluk doğuracaktır.
Anayasa Mahkemesi 2013/8463 başvuru sayılı 18.09.2014 tarihli (R.G. Tarih-Sayı: 4/12/2014-29195) kararında memurların sendikal faaliyet kapsamında iş bırakma eylemlerine disiplin cezası tesis edilmesini hak ihlali olarak değerlendirmiştir.
Bu gibi hallerin yaşanması durumunda sendikamız tarafından hukuki yollara başvurulacaktır.
TÜM YEREL SEN SENDİKASI 1 NOLU ŞUBE