Değerli Emekçiler,
Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalanmasının üzerinden geçen süreye ve bazı maddelerle ilgili belirsizlikler olmasına rağmen, imzacı sendika, bu güne kadar emekçilerin haklarını savunma ile ilgili bir adım atmamıştır. Toplu iş sözleşmesi Referandumunda emekçiler tarafından ortaya konan iradeyi yok sayarak, maddi ve sosyal hakların korunması sağlanamadığı gibi, özellikle
Toplu İş Sözleşmesi'nin 23. maddesinin (t) bendinde yer alan izin haklarının kullanılmasına ve “10 yaş altı” ibaresindeki karmaşanın düzeltilmesine ilişkin idareye herhangi bir başvuruda bulunmamıştır.
Buna ek olarak, sosyal denge tazminatı farklarının ödenmesi, sözleşmeli personellerin intibaklarının yapılması ve sözleşmeli olarak 8 yıllık hizmet süresine sahip personellerden bu süre içerisinde disiplin cezası almamış olanlara bir kademe verilmesi gibi önemli konularda da harekete geçmemiş, idareye herhangi bir talep iletilmemiştir.
ÖZELLİKLE, İMZACI SENDİKA HENÜZ SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN İNTİBAKLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLERKEN, TÜM YEREL-SEN SENDİKASI OLARAK BİZ, SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN İNTİBAKLARINA İLİŞKİN İDAREYE BAŞVURU SÜREÇLERİNİ TAMAMLADIĞIMIZI VE BU SÜRECİ İDAREYE KARŞI AÇTIĞIMIZ DAVALARLA HUKUKİ OLARAK TAKİP ETTİĞİMİZİ BİLDİRİRİZ.
TÜM YEREL-SEN SENDİKASI OLARAK, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin düzeltilmesi ve hak kayıplarının önüne geçilmesi için tüm yasal yolları kullanarak idareyle görüşmelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Amacımız, üyelerimizin haklarının eksiksiz bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve doğan mağduriyetleri gidermektir.
BU ÇABALARIMIZ NETİCESİNDE, Toplu İş Sözleşmesi'nin 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın çalışanlara mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde 1'er saatlik izin hakkı tanıyan 23. maddesinin (t) bendi uyarınca “10 yaş altı” konusundaki karmaşanın düzeltilmesine dair talebimiz idare tarafından kabul edilerek belirsizlik giderilmiştir.
Yeni düzenlemede; 01.10.2014 ve sonrası doğan çocukları olan kadın çalışanlar için de bu hak geçerli olacaktır.
TÜM YEREL-SEN SENDİKASI OLARAK İDAREYE YAPTIĞIMIZ BAŞVURULAR
1. SOSYAL DENGE FARKLARININ ÖDENMESİ,
2. SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN İNTİBAKLARI,
3. SÖZLEŞMELİ OLARAK 8 YILLIK HİZMET SÜRESİNE SAHİP
PERSONELLERDEN BU SÜRE İÇERİSİNDE DİSİPLİN CEZASI ALMAMIŞ OLANLARA BİR KADEME VERİLMESİ,
4. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ'NİN 23. MADDESİNİN (t) BENDİNDE YER ALAN “KADIN” İBARESİNİN “EBEVEYN” OLARAK DÜZELTİLMESİ
gibi önemli taleplerimize yönelik başvurularımız da yapılmıştır.
ÖNEMLİ!..
SENDİKAMIZ TARAFINDAN YAPILAN BU BAŞVURULARIN YASAL SÜRELERİ TAMAMLANMIŞ OLUP, KONULAR İDAREYE AÇILAN DAVALAR İLE HUKUKİ ZEMİNDE TAKİP EDİLMEKTEDİR.
Sendikal mücadele, yalnızca bir toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona ermez; aksine bu sürecin her aşamasında emekçilerin haklarının savunulması ve geliştirilmesi sorumluluğu taşır. İmzacı sendikanın, bu süreçteki eksiklikleri ve emekçilerin çıkarlarını yeterince savunamaması, sendikal dayanışmaya zarar vermektedir. İmzacı sendikanın çıkar ilişkilerine dayalı tavrı, sendikal mücadeleye olan inancı zedelemektedir.
Tüm Yerel Sen olarak, bu adaletsiz ve çıkar ilişkilerine dayalı yaklaşım karşısında, emekçilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi için mücadelenin gerekliliğini vurguluyoruz. Sendikal dayanışmayı gerçek anlamda tesis etmek, haklarımızı talep etmek ve etkin bir mücadele yürütmek en önemli önceliklerimizdir.
Tüm Yerel Sen olarak, emekçilerin haklarının savunucusu olmaya ve çalışma barışını tesis etmek için kesintisiz mücadele etmeye devam edeceğiz.
Saygılarımızla,
Tüm Yerel-Sen Sendikası
İzmir 1 Nolu Şube